31 август 2011 г.

Ябълков пирог

Продукти:
250 гр прясно мляко
70 гр маргарин
1 пакетче мая
500 грама брашно
75 гр захар
щипка сол
3 средни ябълки (500 гр)
150 грама конфитюр от кайсия
3 супени лъжици лимонов сок
100 грама бадеми
50 грама стафиди



Затоплете млякото с маргарина /като пипнеш с кутрето да е топло, не горещо/ и разтворете пакетчето мая. Добавете брашното, захарта и солта и омесете гладко тесто. Оставете го да втаса на топло място за около тридесет минути. Измийте ябълките и нарежете на дребни парченца. Сложете към ябълките конфитюра, лимоновия сок, бадемите, стафидите и разбъркайте добре. През това време тестото се е надигнало. Разточваме го на правоъгалник 30x40 см. Разстиламе плънката отгоре и натискаме леко с ръка. Нарязваме тестото на четири равни ленти. В средата слагаме навита едната лента и след това донавиваме останалите така, че да се получи охлюв. Оставяме за още двадесет минути на топло. Печем в предварително загрята фурна на 150 градуса. Десет минути преди да е готово го мажем с предварително затоплен кайсиев конфитюр размесен с малко олио.

Няма коментари:

Публикуване на коментар