18 май 2012 г.

Картофен хляб

Продукти:
500 гр бяло брашно 
550 мл вода 
200 гр картофи 
30 гр масло 
25 гр прясна мая (или 7 гр суха) 
10 гр захар 
15 гр сол









Измийте, обелете и сварете картофите. След това ги оставете да се охладят и ги намачкайте. От пресятото брашно направете кладенче и в него сложете захарта, натрошената мая и солта. Изсипете на тънка струйка леко затоплената вода, разтопеното масло и намачканите картофи. Замесете добре гладко тесто. Намажете тестото със зехтин и оставете  в тава на топло за около 40 минути. След това замесете отново и оставете още 20 минути. Поставете го върху хартия за печене и можете да го прегънете на две. Покрийте и оставете още малко да втаса, около 15 минути. Печете в предварително загрята фурна, като от време на време проверявайте дали е изпечен, като бучвате с клечка за зъби / ако не полепва тесто по клечката, значи е изпечен/.

1 коментар: