17 септември 2011 г.

Фокача с маслини

Продукти:
1/2 пакетче/кубче/ мая
200 мл прясно мляко
брашно
1 изравнена лъжица сол
1 изравнена лъжица захар
10-15 маслини
2-3 супени лъжици зехтин
чубрица
мащерка
зехтин за намазване


В леко затоплено прясно мляко /да не е горещо/ размиваме маята с лъжица. Добавяме малко от брашното докато се получи средно гъста каша. Покриваме с кърпа и оставяме десетина минути да шупне. Добавяме солта, захарта, зехтина и брашно. Замесваме меко еластично тесто. Оставяме да бухне около час на топло. След това отново го замесваме и поставяме в намаслена тава. С ръка разстиламе, така че тестото да заеме формата на тавата. Намазваме със зехтин и с пръсти натискаме за да се получат дупки. Поръсваме с нарязаните маслини, мащерката и чубрицата. Оставяме отново да се надуе за около половин час. Печем в предварително нагрята фурна на 180-200 градуса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар