Най често използвана мазнина в българската кухня е слънчогледовото олио. То е изключително богато на омега 6 и омега 9 мастни киселини. Слънчогледовото олио е богато още на лецитин и витамин Е, който е мощен антиоксидант имащ положително въздействие върху сърдечносъдовата и имунната система. Във една лъжица около 10 гр слънчогледово олио има около 90 Ксаl. от които 1,2 гр ненаситени мазнини, мононенаситени 2,6 гр, полиненаситени 6,2 гр и витамин Е 5 гр / 42 % от препоръчителната дневна доза. Слънчогледовото олио е полезно за нашия организъм, ако го използваме разумно. Не трябва да прекаляваме с него, защото големите количества вредят на имунната система и увеличават риска от злокачествени образувания. Това се дължи на съдържащите се в тях химични замърсители и на окисляването на линолеичната и олеиновата ЕМК.
Няма коментари:
Публикуване на коментар