25 юли 2011 г.
Зехтин
Най-здравословната и най-бедна на калории мазнина е зехтинът. Студеното пресоване или центрофугиране позволява да се запази вкусът, хранителната стойност и цвета на маслината. Филтрира се с цел отстраняване на утайката. При киселинност над 1% се обработва допълнително. Богат е на линолова и олеинова киселина, витамин Е, фосфор, желязо, белтъчини, минерали. До 80% от неговия състав са ненаситени мастни киселини, витамини Е, А, D и флавоноиди, които забавят стареенето на клетките, намаляват загубата на влага и оптимизират липидния обмен на кожата. Качественият зехтин е студено пресованият (extra virgin), който не се подлага на никаква топлинна или химическа преработка. Благодарение на олеиновата киселина той защитава сърцето и артериите, подпомага профилактиката на атеросклерозата, снижава риска от ракови заболявания, успокоява лигавицата на стомаха и има лек слабителен ефект. Освен това, той снижава нивото на "лошия" холестерин и повишава нивото на "добрия", а така също доставя на организма вещества против окислителните процеси, за поддържане на оптималното състояние на клетъчните мембрани.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар