28 октомври 2011 г.

Шуменски милинки

Продукти:
за тестото:
20 гр мая
1 чаена чаша вода или прясно мляко
1/2 кафена лъжица сол
брашно
за плънката:
4-5 яйца
200-250 гр сирене
брашно
1 чаена лъжица сол
150 гр чисто масло


Размиваме  маята с прясното мляко или водата, щипка сол и толкова брашно, че да получим не много гъста кашa, и я оставяме на топло да бухне. С втасалата мая замесваме тесто като за баница с още 1 чаша вода и брашно колкото поеме. Разточваме го на дебел лист и намазваме с половината от настърганото сирене, размесено с две от яйцата. Очертаваме в средата на листа кръг колкото чинийка за чаена чаша, а външната част нарязваме на 8 равни части, които похлупваме върху кръга. Разточваме наново тестото на дебел лист, намазваме го с останалото сирене, нарязваме го и го похлупваме по същия начин. От това тесто късаме топки колкото малко яйце, оформяме ги, потапяме ги в мазнина и ги нареждаме едно до друго в намазана с масло тавичка. Оставяме милинките на топло да втасат, около 40 минути. Разбиваме маслото с една чаена лъжичка сол, една равна супена лъжица брашно и две яйца. Намазваме милинките и ги опичаме в силна фурна. Поднасяме ги топли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар