24 юли 2011 г.

Студен желиран заек

Продукти:

200 гр филе
1 кг бутчета
2 моркова
1/2 глава керевиз
2 дафинови листа
десетина зърна черен пипер
1 водна чаша червено десертно вино
100 гр сметана или прясно мляко
аспик
бульон
2 твърдо сварени яйца
150 гр гъби
100 гр шунка
магданоз
50 гр мас
киселина
сол на вкус

Бутчетата се задушават в мас заедно с морковите, керевиза, дафиновия лист, черния пипер и солта. Заливат се с виното. Когато виното се изпари се долива бульон. Месото ври на тих огън, докато омекне. Почиства се от кокалите и се прекарва през месомелачна машинка. След това се чука в хаван, като се прибавя по малко от сметаната, докато последната се изчерпи. Към получената смес се прибавя малко течен аспик и вино. Формата, в която ще се желира ястието, се облива равномерно с тънък пласт от течен хладък аспик. По стените на празната форма се закрепват клончета от магданоз, парченца от твърдо сварени яйца, моркови, гъби. После в нея се изсипва пастата от месото и формата се замразява в хладилник.
От филетата се правят медальони, които се пържат, като се оставят светли. Към тях се прибавят зеленчуците, дафиновият лист и черният пипер. Задушават се. Сипва се вино. След като сосът се посгъсти, медальоните се заливат с малко бульон. Варят се на тих огън. Студени се гарнират с аспик, шунка, гъби и твърдо сварени яйца. Наоколо се оформят купчинки от сварения зеленчук. В средата на чинията се поставя обърнатата замразена форма, която предварително се потапя за миг в гореща вода.

Няма коментари:

Публикуване на коментар