
Сусамът е изключителен източник на калций, магнезий, мед, цинк и селен. Богат е на белтъчини, целулоза, витамини от група В, както и на фолиева киселина. Полезен е за хора със склонност към повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания и мозъчни проблеми. Редовната му консумация заздравява костно-мускулната система. Сусамовото олио е изключително полезно за здравето на човека. Богато на Витамини Е и Омега-3 мастни киселини. То е с висок срок на трайност, поради антиоксидантните си свойства и е издръжливо на високи температури. Използва се в козметиката поради свойството да забавя стареенето на клетките. Не позволява образуването на киселини в стомаха и дванадесетопръсника, което го прави рядка находка сред повечето масла от растителен и животински произход, създаващи проблеми в това отношение. Използва се в менюто за слаби, изтощени и анемично болни, при сърдечно-съдови и жлъчно-чернодробни заболявания, при деца с недостатъчен растеж и слаба костно-мускулна система или страдащи от лесно кървене.
Няма коментари:
Публикуване на коментар