25 юли 2011 г.

Задушен заек със сметана

Продукти за една порция:
140 гр месо
20 гр /1/2 малка глава/ лук
20 гр /непълна супена лъжица/ мас или маслиново масло
20 гр /супена лъжица/ сметана
10 гр /малко парче/ моркови
10 гр /малко парче/ керевиз
1/10 дафинов лист
няколко зърна черен пипер
20 гр /супена лъжица/ оцет
5 гр /чаена лъжичка/ брашно
сол


Заекът се разрязва на едри части. Парчетата се измиват, слагат се в съд и се заливат със студена вода, към която се прибавя оцет /чаша оцет на 1 л вода/. Месото се оставя 2-3 часа да се маринова. След това се изважда от маринатата, поставя се в тавичка и се посолява. Прибавят се изчистените и нарязани корени н лукът. Месото се полива с мазнината и се държи в силна фурна, докато се зачерви. През време на печенето заекът трябва да се полива със соса, който се е образувал в тавичката. След като се опече, заекът се разрязва на порции. Поставя се в плитка тенджера и се залива със сос, който се приготвя по следния начин. Сметаната и сосът, получен при печенето, се смесват в отделен съд, посоляват се и се оставят на огън да кипнат. Прибавя се брашното, предварително запържено в масло и разредено с чаша бульон или вода, като се бърка непрекъснато и се вари 3 - 4 мин. След това сосът се прецежда в тенджерата със заека. Тя се покрива с капак и ястието се задушава на фурна в продължение на 25 - 30 мин. Заекът се сервира в чиния заедно със соса, като се посипва с нарязан на дребно магданоз или копър. За гарнитура се поднася картофено пюре или пържени картофи.                                                    
 3абележка: Заекът става особено вкусен, ако преди печенето се шпикова

Няма коментари:

Публикуване на коментар