7 юни 2019 г.

Традиционни японски храни

 Както много от вас вече знаят, Япония има прекрасна и уникална кухня, но най-вече когато мислим за японска храна, това, което автоматично ни идва, е риба и ориз. Но Японската кухня има изключително интересни и вкусни специалитети, които се разпространяват из целият свят, защото Япония е не само суши.


1. Суши и сашими

Нека започнем с храната, която повечето от нас асоциират с Япония със: суши и сашими. Сушито е известно по целия свят и е уникално в създаването си, защото всяко парче ориз е овкусено с микс от оризов оцет (направен със захар и сол) и след това смесен с различни съставки като разнообразие от морски дарове, зеленчуци, нори (морски водорасли). ) и т.н. Можете просто да вземете парче суши с пръчици и да го потопите в соев сос или уасаби, или и двете. Това е наистина смесица от аромати в устата ви! В зависимост от формата и съставките, които се използват, сушито може да се нарече различни имена: Нигири суши, Маки суши, Оши суши, Темаки суши и др.
 Сашими е основно сурова риба или морски дарове, сервирани с уасаби (пикантен японски сос), соев сос и като цяло се поднася с няколко резена от репички отстрани. Наименованието „сашими“ се отнася до всякаква тънко нарязана сурова храна, включително сурово говеждо (gyuu-sashi), пиле (тори-заши) и дори кон (basashi). Риба и морски дарове са най-популярните сортове.
2.Темпура
 Темпура е ястие от очукана и пържена риба, морски дарове или зеленчуци. Специално внимание се отделя на начина, по който се нарязват съставките, както и на температурата на тестото (ледено студено) и маслото (много горещо) за пържене, така че всяко парче е пухкаво и хрупкаво и е перфектно съвършенство. 
3. Якатори
 Якитори е ястие от разфасовано пиле, нарязано за приготвянето на шиш. Тук се използва всяка част от пилето - включително сърцето, черния дроб и дори пилешкият гребен - за да се избегне разточителство, важен елемент от японската култура . За разлика от други традиционни японски храни, якитори е бил консумиран едва от средата на 17-ти век, тъй като яденето на месо е било в голяма степен табу в Япония в продължение на няколко века.
4. Соба
 Соба е вид ястие от юфка, което се яде в Япония от векове. Изработено от брашно от елда, пастата има дълга, тънка форма и твърда консистенция и е много здравословна. Подобно на udon юфка, тя може да се сервира в горещ бульон или охладен със сос за потапяне, което го прави вкусна и здравословна опция по всяко време на годината. 

1 коментар: