16 октомври 2020 г.

Мащерка

 Народът я нарича още бабина душица, овчарски босиляк и др. Среща се по каменисти места, планински пасища, където омаьосва с уникалното си ухание и има изключително полезно и лечебно действие. Независимо от това дали е полска или градинска мащерката се препоръчва както за външна, така и за вътрешна употреба. Изпитано средство при заболявания на дихателните пътища, силно отлагане на секрети е комбинацията от мащерка и остроллистен живовляк на две равни части. Помага и на хора с депресия и нервна възбуда за да се почувстват здрави и уравновесени.


 Мащерката съдържа няколко вида антиоксиданти - флавоноиди, терпинен, бета каротин, които прочистват тялото от свободните радикали, благодарение на които ще усетите лечебното и въздействие - общо благоразположение, бодър дух и приятно чувство в стомаха. Използвайки я за подправка, при приготвянето на ястия ще поканите в дома си духът на топлината, уюта и гостоприемството. Безценните и лечебни и кулинарни качества я правят незаменима част от всяка кухня.





Няма коментари:

Публикуване на коментар