17 септември 2011 г.

Фокача със сирене

Продукти
1 пакетче /кубче/ мая
400 мл прясно мляко
около 500 гр брашно
1 изравнена лъжица сол

400 гр меко сирене
зехтин


Фокачата със сирене е типична за регион Легурия в Северозападна Италия и по специално от град Реко, живописен морски курортен град. Там правенето на фокача с домашно сирене е просто нещо, но е невъзможно да достигнете съвършенство преди да опитате традиционната истинска фокача, за което трябва да посетите някоя пекарна в град Реко. Тези пекарни крият много тайни и ще научите тънкостите на занаята само, ако работите там. Въпреки това след няколко опита у дома можем да се доближим до оригинала.
Рецептата е за направата на 2 фокачи с размери 20 Х 30 см. В леко затоплено прясно мляко /да не е горещо/ размиваме маята с лъжица. Добавяме малко от брашното докато се получи средно гъста каша. Покриваме с кърпа и оставяме десетина минути да шупне. Добавяме солта, зехтина и брашно. Замесваме меко еластично тесто. Оставяме да бухне около час на топло. Месим отново и след като е готово разделяме на четири части. Четирите топки ги разточваме поотделно, като всяка да е голяма колкото тавата. Поставяме разточения лист в намаслена тава и я намазваме със зехтин отгоре. Натрошаваме 200 гр сирене отгоре, така че да има равномерно по повърхноста. От втората топка разточваме още един лист и поставяме върху първия в тавата. Запечатваме сиренето като леко натискаме с пръсти. Отгоре отново намазваме със зехтин. С пръсти правим дупки и оставяме да се понадигне отново за двадесетина минути. Печем в предварително загрята фурна. След като е готова можем да поръсим с няколко капки зехтин и да си хапнем фокача с приятели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар