Продукти:
1 обезкостено агнешко бутче
сока от два лимона
1 глава лук едро нарязан
3 скилидки нарязан чесън
150 мл студено пресован зехтин
3-4 дафинови листа3 супени лъжици ситно нарязан джоджен
за ментовата салца:
1 шепа листа от мента1 китка магданоз
1 шепа листа от босилек
консерва с аншоа
2 супени лъжици с каперси
2 едро нарязани скилидки чесън
около 60 гр хляб без кората
1/2 чаена лъжица захар
2 супени лъжици оцет
150 - 250 мл зехтин
за салата от домати и лук:
2-3 тънко нарязан шалот
шепа магданоз
150 гр чери домати разполовени на две
1-2 супени лъжици лимонов сок
3-4 супени лъжици студено пресован зехтин или олио
Поставете агнешкото бутче в по-дълбока тава. Смесете лимоновия сок, лук, чесън, зехтин, дафинови листа, мента и пипер и с така направената марината залейте бутчето. Оставете така около два часа като от време на време обръщате бутчето. Ако го оставите в хладилника може да стои повече часове. Загряваме тиган за печене, скара или барбекю до много горещо. Вадим агнешкото бутче от маринатата и отстраняваме всички твърди частици. Печем от двете страни по 5-7 минути до появата на кафява коричка. Намаляме температурата и печем още 12-20 минути на по-слаб огън от всяка страна. След като е готово задушаваме около 15 минути в съд с капак.
За ментовата салца поставяме всички продукти в кухненски робот и пасираме. Аншоата и каперсите трябва да са достатъчно солени, така че да добавите сол само ако има нужда. Соса го прибираме в хладилника докато стане агнешкото.
За салатата от домати, лук и магданоз - нарязваме всички съставки и ги смесваме с подправките точно преди сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар