19 септември 2011 г.

Мусака от тиквички

Продукти:
4 средно големи тиквички
500 гр кайма
1 глава стар лук
1 морков
1 средно голям домат
1,5 чаена чаша ориз
1/2 чаена лъжица червен пипер
3-4 скилидки обелен чесън
олио
чубрица
черен пипер
сол


за плънката:
2 яйца
1 кофичка кисело мляко
2 супени лъжици брашно
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
сол


В нагорещено олио запържваме каймата, като се опитваме да я раздробим на малки парченца. След като се запържи добавяме ситно нарязания лук. След него следват нарязания морков, домат, измития ориз и червения пипер. След като и пипера се запържи доливаме вода и оставяме на слаб огън да покъкри. Готвим докато ориза е полуготов. Добавяме солта, черния пипер, чубрицата и нарязания чесън. В тава с диаметър 37 см разстиламе две тиквички - нарязани на четвъртинки. Върху тях слагаме плънката от ориз и кайма и най-отгоре нареждаме другите две нарязани тиквички. Доливаме 2-3 чаши вода /може и малко олио/, покриваме с фолио и печем на 220 градуса до готовност. След това махаме фолиото и печем 5-10 минути. 
За плънката в голяма купа разбъркваме яйцата, киселото мляко, солта, брашното и содата. С тази плънка заливаме мусаката и печем само отгоре докато се получи хубава златиста коричка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар