20 септември 2011 г.

Сол - за и против!

През вековете солта е била една от най-скъпите и търсени стоки сравнявана дори със златото. Използвана е за бартер с други стоки и услуги. Всеобщо е мнението, че прекаляването със солта ни излага на повишен риск от здравни проблеми, като повишаване на кръвното налягане, сърдечно-съдови заболявания, инсулт и други. 75% от солта, която ядем ежедневно е в храни като кашкавал, хляб, чипсове, зърнени закуски и други. Намаляването й води до понижаване на кръвното налягане, а от там и намаляване на риска от инсулт или сърдечно заболяване. Ето някои от храните, които имат високо съдържание на сол -  аншоа, маслини, печените ядки, солена риба, сирене, кисели краставички, соев сос и др. Според Световната здравна организация приемът на сол трябва да бъде сведен до 3 грама на ден, а за деца и бебета още по-малко. Ние естетвено си хапваме доста повече увеличавайки дозата няколко пъти. Вместо да мерим през цялото време колко сол сме изяли най-лесно изглеждащият начин е просто да спрем да я слагаме докато готвим. Организма ни няма да има нужда от сол, защото необходимото количество си го добавяме влизайки в магазина и купувайки разни неща. Етикетите отразяващи хранителната стойност на продуктите също ще ни помогнат да избирем продукт от различни марки с намалено съдържание на сол.
Естествено има привърженици и на друга хипотеза, че вредното влияние на солта е недоказано все още, и че натриевият хлорид си остава един от най-важните елементи за здравето на човек. Едва през 20-ти век солта се превръща в убиец, обвинен в хипертония, а оттам и до други заболявания. Все още няма значителни мащабни изследвания и проучванията се ограничават до малък брой от хора с високо кръвно налягане и не е доказано, че именно прекаляването със солта има ефект върху здравето на човека. Недостига на натрий може да доведе до хипонатриемия (в превод от латински и гръцки - "недостиг на соли в кръвта"). Тежките случаи на хипонатриемия могат да доведат до интоксикация, болест която включва - главоболие, гадене, повръщане, умора, често уриниране и дезориентация. При хората бъбреците контролират "смесването" на водата с кръвта, чрез своите милиони усукани тубули. Когато човек пие прекалено много вода за кратък период от време /или намали драстично натрия/, бъбреците не могат да се справят и кръвта се разрежда.
И както винаги  и във всичко стремежът към златната среда е най-добрият вариант и тук трябва да се съгласим, че колко сол трябва да приемаме трябва сами да решим съобразно общото ни тегло, възрастта и други важни фактори. Всеки сам за себе си може да експериментира с количеството сол и неговото отражение върху организма и общото му състояние.

Няма коментари:

Публикуване на коментар