За маите шоколада е бил символ на живота и плодородието. А в централната част на Мексико, ацтеките вярвали, че силата и мъдроста идват с какаовите плодове. През 1519 година по света, шоколада се смята за една от елитните напитки. Във Франция Джакомо Казанова казва,че е средство за прелъстяване и афродизиак, като по този начин шоколада се превръща в символ на любовта. Дали шоколада е афродизиак? Ами отговорът е не! В действителност шоколада съдържа вещество наречено phenylethylyamine (ЗНП), което увеличава енергията и концентрацията ви, но действието му е силно преувеличено. За някои хора шоколада може да бъде единствен източник на еуфория, но по-скоро е свързан с плацебо ефекта, защото няма доказателства, че увеличава концентрацията на мозъка. Черният шоколад е с високи нива на флавоноид, който води до подобряване на инсулиновата чувствителност, регулиране на кръвното налягане и повишаване притока на кръв. Но естествено големите количества шоколад обогатен със захар, каквито са млечният и белият шоколад, не са здравословни, защото ще повишат риска от захарен диабет, хипертриглицеридемия и затлъстяване.
Ето някои факти относно черния шоколад:
Ето някои факти относно черния шоколад:
*Какаовите зърна са богати на антиоксиданта флавоноид, а хора които имат високи нива на флавоноиди в кръвта, са по-малко застрашени от сърдечно-съдови заболявания, рак на белите дробове, рак на простата, астма и диабет тип 2.
*Всеизвестен е факта, че шоколада има кофеин. Но знаете ли, че трябва да изядете повече от дузина шоколадови бомбони за да си набавите кофеина, съдържащ се в една чаша кафе?
*Парче черен шоколад или какао съдържа 10% от дневния препоръчителен прием на желязо, а дефицитът на желязо води до анемия. *Освен това мит е, че шоколада причинява или влошава акнето.
*Шоколада може да бъде смъртоносен за кучетата. Съдържа съставка "теобромин", която е токсична за централната им нервна система и сърдечния мускул.
*Хората харчат повече от 7 милярда долара годишно за шоколад, можете да ме прибавите към тях - ))
*Какаото съдържа антибактериални вещества, които се борят с развалянето на зъбите, въпреки че добавянето на захар действа по друг начин.
*Мъжете, които ядат шоколад живеят повече с една година, от тези които не ядат.
*В Мексико някои мексикански лечители използват шоколада за лечение на бронхит и ухапване от насекоми.
*Според проучване от Националният институт по обществено здраве и околна среда в Холандия е установено, че шоколада има четири пъти повече антиоксиданти от зеления чай.
Не се лишавайте от черен шоколад, но се опитвайте да вземате с най-високо съдържание на какао. Той е специфичен, ще усетите колко е горчив, ако не сте се сблъсквали до сега с него. Има много малко захар, не прилича на останалите видове шоколад и е полезен и здравословен.
Ммммм, звучи адски вкусно, сготвихме ги вкъщи, благодаря! Заповядай малко модни съвети: [url]http://forum.az-jenata.com/viewtopic.php?f=2&t=7712[/url] (размяна на линкове ;))
ОтговорИзтриване