25 юли 2011 г.

Шарлота с малини

Продукти за тестото:
200 гр захар
8 яйца
200 гр брашно    

За крема:
8 листа желатин
200 гр захар
2 кофички сметана
500 гр малини (може от компот)
1 бурканче конфитюр от малини


Захарта и жълтъците се разбиват на пяна. Белтъците се разбиват на сняг. Брашното се пресява и се прибавя постепенно към разбитите жълтъци, като накрая се слагат и разбитите белтъци. Половината от полученото тесто се разстила в тавичка, намазана с масло и наръсена с брашно (тестото не трябва да бъде по-дебело от 1/2 см). Пече се в предварително загрята фурна на 220°С 8-10 мин, като се наблюдава да не прегори. Тестото се изважда и веднага се навива на руло. Оставя се да изстине. По същия начин се приготвя и втората половина от тестото.
Изстиналите рула се развиват внимателно и се намазват отвътре с конфитюра от малини. Навиват се отново с помощта на алуминиево фолио на стегнати рула. Желатинът се разтваря в студена вода. Приготвя се сироп с половината от захарта и вода, като се оставя да ври 2 мин. Снема се от огъня и към него се прибавя разтвореният желатин. Прибавят се смачканите на пюре малини и останалата захар, разбита предварително със сметаната.
Завитите рула се освобождават от фолиото и се нарязват на тънки филийки. Нареждат се по дъното и стените на дълбок съд, предварително подплатен отвътре с алуминиево фолио (за да стане по-лесно изваждането). В средата се изсипва кремът, който все още не се е стегнал. Най-отгоре се нареждат останалите филийки от рулата и се притискат леко. Шарлотата се слага на студено до следващия ден, когато се обръща в чиния за торта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар