14 януари 2021 г.

Питка с мая

 Продукти:

7 гр. суха мая

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

3 с.л. зехтин или разтопено чисто масло

150 гр.кисело мляко

50 гр. чисто часло за намазване

300 мл прясно мляко

2 бр яйца / със стайна температира/

1 бр жълтък

600-700 гр. брашно


В голяма купа сипваме затопленото мляко / да не е горещо , а топло/ и прибавяме към него сухата мая, солта и захарта. Разбъркваме с лъжица. Добавяме към сместа по малко количество брашно, така че да се получи  гъста каша / около 200 гр./. В отделна купа разбъркваме киселото мляко, яйцата и зехтина до получаването на хомогенна смес. Смесваме съдържанието на двете купи в едно. Започваме да добавяме пресятото брашно по малко и бъркаме до момента в който стане невъзможно да използваме лъжицата. Набрашняваме плота с брашно, прехвърляме сместа на плота и месим до получаването на меко тесто. Поставяме го в купа, покриваме го с кърпа и го оставяме на топло да втаса. Можем да го оставим във фурната за около 50 минути на 30-40 градуса на горен и долен реотан с вентилатор. Когато удвой размера си го омесваме съвсем леко отново. Разделяме го на приблизително три еднакви топки и разточваме всяка една от тях. Тавичката, която ползвам е с диаметър от 27 см., така че кръговете трябва да бъдат малко по-малки. Намазваме с чисто масло хартия за печене и поставяме първия кръг върху нея. Мажем с част от чистото масло и поставяме втория кръг отгоре. Отново мажем и завършваме със третата разточена част. Между корите може да се сложи натрошено сирене, тук съм намазала само с масло.


Така оформения кръг разрязваме на шестнадесет еднакви части, като започваме от края и завършваме на няколко сантиментъра от центъра. Усукваме всяко крайче по два пъти и слепваме в края със съседното, така че всеки две парчета да станат едно цяло. 

Получават се осем лъча, които намазваме с разбит жълтък, една лъжица прясно мляко или вода и една лъжица чисто масло. Оставяме сместа отново да втаса на топло за около 40-50 минути. Можем да поръсим със сусам или маково семе. След което печем за около 50 минути на 180-200 градуса, като се съобразите с вашата фурна /всяка фурна варира при изпичането в градусите и времетраенето/.



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар