13 септември 2011 г.

Кисело зеле


Продукти:
50 кг зеле
2,5 - 3,0 кг морска сол
2-3 корена хрян
2-3 зелени ябълки



Избира се зелето да е твърдо, но от българското, не рехаво за да изтрае повече. Изчиства се от горните листа и се нарежда в 100 - 120 литров бидон или каца. Не е необходимо да издълбавате кочана, пак ще се получи втасването. Между тях сложете ябълките и хряна. Разтваряте в чиста кофа с вода солта и заливате отгоре. Затиснете с нещо тежко, така че зелките да останат в разтвора и да не изплуват. На следващият ден започнете претакането по един път на ден. Целта е да се смеси хубаво солта с водата понеже солената вода е по-тежка и остава на дъното. Ако бидона има канелка преточването ще е по лесно, но и иначе се получава. Напълнете кофа от разтвора и го изсипете отново във бидона и повторете гимнастиката няколко пътил Колкото по-голямо е количеството, толкова по-бавен е процесът на ферментация. При по-ниски температури също се забавя. Някои хора слагат царевица за газиране на сока, червено зеле за оцветяване, клонка чубрица или нарязани жълти дюли за аромат. Всичко допълнително е въпрос на лични предпочитания и вкус, но основното си остава водата и солта. Отличителният кисел вкус е резултат от млечна киселина, която се отделя, когато бактериите ферментират захарите в зелето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар