19 септември 2011 г.

Сладко от динени кори

Продукти:
1 кг динени кори
1,2 кг захар
2 чаени чаши вода
1 изравнена чаена лъжичка лимонена киселина
ванилия
локум по желание
1,5 чаена лъжица сода


Динените кори се почистват от розовата част, а външната зелена се остъргва, така че да остане само вътрешна бяла част. Нарязват се на парченца с обикновен или къдрав нож за кашкавал. Могат да се нарежат на тънки лентички, да се навият на охлювчета и нанижат на конец. Направете  разтвор от содата с 5-6 чаени чаши вода, поставете динените кори  и оставете за около 4 часа на хладно място. След това ги измийте обилно и варете във вода. Водата се сменя 2-3 пъти докато поомекнат и същевременно внимаваме да не се разварят. Вадят се и се доваряват в направен захарен сироп докато сиропа се сгъсти. Накрая добавяме ванилията и лимонената киселина. Динените кори стават прозрачни и леко хрупкави. Можем да добавим и парченца локум . За аромат можем да добавим портокалови или лимонови корички.

Няма коментари:

Публикуване на коментар