6 септември 2011 г.

Пълнени пиперки с кайма

Продукти:
3 глави стар лук
2 моркови
12-14 пиперки
500 гр кайма
2 домати или доматено пюре, за плънката
1-2 домата за пипера /за капачета/
1 чаена чаша ориз
2 супени лъжици червен пипер
чубрица
черен пипер
сол
за соса
300 гр кисело мляко
2 чаени лъжици чисто масло
2 яйца
2-3 супени лъжици брашно
сол


Нарязваме лука и моркова на ситно и ги запържваме в тиган с олио. След като се запържат до златисто, добавяме червеният пипер и разбъркваме около 30 секунди и слагаме малко вода да не загори. Добавяме ориза и бъркайки доливаме по малко вода, докато стане полуготов. Слагаме каймата, след това ситно нарязаните домати, овкусяваме със солта, черния пипер, чубрицата и разбъркваме добре.
Махаме дръжките на пипера и изчистваме семето. Пълним пиперките с плънката и запушваме с кръгче домат. Нареждаме в тава, слагаме олио и доливаме вода до средата на пипера. Покриваме с фолио и печем около час на 250 градуса. След това махаме фолиото и ги запичаме докато станат кафяви.
За соса слагаме киселото мляко в тиган на слаб огън. Добавяме разбитите яйце, брашното и солта и разбъркваме добре, така че брашното да не е на буци. Бъркаме околко 4-5 минути на слаб огън и добавяме маслото. Още около пет минути и соса е готов. Може да добавите малко вода, ако ви се струва много гъст. Трябва да има консистенцията на боза. При сервиране заливаме пиперките със сос.
Стават изключително вкусни пълнени пиперки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар