11 септември 2011 г.

Люти чушки


Лютата чушка има силен аромат и вкус, вариращ от сладникав до изгарящо лют. Някои видове люти чушки са толкова люти, че дори докосването до тях може да предизвика кожно раздразнение. Те могат да бъдат зелени, жълти, оранжеви, червени или черни. Има повече от 200 известни сортове и се различават значително по размер, цвят и ниво на лютост. Като цяло, по-малките чушлета са по-мощни и чушки от един и същ сорт, а дори и от едно и също растение може да съдържат различни нива на капсаицин. Това е етерично масло, от което идва лютивия вкус на чушката. Колкото повече капсаицин съдържа даден сорт чушка, толкова по-люта и богата на антиоксиданти е тя. Две чаени лъжици червени люти чушки осигуряват около 6% от дневната нужда на организма от витамин С и повече от 10% от витамин А. Капсаицинът има антибиотични свойства, лекува и предпазва от инфекции.
Едни от най-лютите чушки са Infinity Chilli, Bhut Jolokia, Naga Jolokia или "Чушката призрак". Първоначалното местообитание е неизвестно, но растенията вероятно произхождат от тропиците. Те са открити в много места, включително Китай, Доминиканската република, Хаити, Хавай, Европа, Индия, Ирак, Малайзия, Мексико, Филипините, Самоа, Испания, Тонга и САЩ. През 1548 година е пренесено от Индия във Великобритания и започва да се отглежда. Има официална скала за лютивината на чушките, разработена от Уилбър Сковил през 1912 година, която измерва концентрацията на капсацин в лютите чушки.
Когато става дума за българските кулинарни традиции, не можем да подминем лютата чушка. Някои хора не могат да седнат на масата без люто, други обичат леко апетитни ястия, а трети не могат да вкусят люто. За тези които обичат и се наслаждават на лютинката, предлагам една много сполучлива рецепта за люти печени чушлета.


Продукти:
1 супена лъжица ситна сол
1 супена лъжица захар
оцет до чертичката на буркан 800 мл
черен пипер
дафинов лист и бахар ако обичате
2 скилидки чесън
люти чушки сорт "Рибка" или"Шипка"


Купете чушките и ги оставете една седмица да позавехнат, след което ги опукайте. Сложете в 800 мл буркан оцет до чертата /може и малко повече/ и редете топлите чушки. Между тях слагайте нарязан на ситно чесън, черен пипер, бахар и дафинов лист. Сложете  солта и захарта, затворете с капачка и разтръскайте да се смеси всичко. Може да добавите и по един аспирин. Приберете ги на тъмно и хладно място.

Ето още една по-различна рецепта за пукани чушки.


Продукти:
чушки – 3 кг
захар – 400 гр
олио – 1 ч.ч.
оцет – 1,5 л
сол – 200 гр
моркови – 500 гр
магданоз
чесън
аспирин



Запечените чушки се нареждат в буркани, като между тях им се слагат магданоза, чесъна и настърганите моркови. От останалите продукти се прави разтвор. Бурканите се заливат и им се слага по един аспирин. Запечатват се капачките и не се стерилизират.

Да ви е сладко в студените, зимни месеци.
Ще се радвам да споделите вашата изпитана рецепта в добави коментар за люти чушки.-)) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар