25 юли 2011 г.

Заешко със сметана

Продукти:
1 домашен заек
300-400 гр. гъби
2 глави лук
2-3 скилидки чесън
2-3 моркова
1малка кофичка заквасена сметана (200 гр.)
200 мл. бяло вино
подправки – дафинов лист
сол на вкус
черен пипер
мащерка

Заека се реже на порции и се изкисва за около 30 мин. в студена вода и оцет. През това време на котлона в малка тенджерка се сипва виното и се кипва с 2 с.л. мащерка. Вари се докато виното остане на половина, сваля се от огъня и се остава на страни. Заека се отцежда хубаво от водата и се запържва до зачервяване в около 50-60 гр. масло. Прибавя се лука, нарязан на дъгички, моркова, нарязан на колелца и чесъна. Подправя се със черен пипер и сол, залива се с виното с мащерката, заквасената сметана и се оставя още 5-10 минути да поври.Вземате един гювеч (може и йенска тавичка) и изсипвате заешкото вътре, заливате с 1/2 чаша вода, слагате 1-2 дафинови листа, покривате с фолио или капака и печете до омекване на месото (около 1-1,5 часа). Малко преди да е готово месото в тиган в малко масло запържвате гъбите на силен огън и ги прибавяте към месото. Омешвате всичко хубаво и махате капака/фолиото за да се запече отгоре и да се изпари излишната вода. ако някой харесва по-пикантни вкус, може да добави и 1-2 суп. лъжици горчица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар